5 Cara Menjaga Buah Pinggang – Ini Adalah Anda Yang Anda Perlu Tahu

Sekarang ini sudah ramai pesakit buah pinggang di Malaysia dan ianya semakin bertambah dari hari ke hari. Yang penting untuk anda yang masih belum kena tu, mencegah adalah jauh lebih baik daripada merawat. Kali ini, kami akan berikan kepada anda beberapa cara terbaik untuk anda cegah buah pinggang anda daripada terus rosak.

Apabila sudah rosak nanti, ianya menjadi lebih sukar kerana anda perlu ke pusat hemodelisis paling kurang seminggu 3 kali. Ianya menelan belanja yang besar sehingga RM3000 sebulan. Bayangkan kalau anda kena bayar semua kos itu selama sebulan dan tentu ianya akan menyusahkan orang lain, jadi, adalah lebih baik untuk anda jaga kesihatan dan jaga pemakana, amalkan pemakanan seimbang dan meminum air masak yang banyak untuk menjaga buah pinggang anda. Apapun, pada kali ini, kami akan berikan kepada anda beberapa tips penting untuk jaga buah pinggang anda dan elak dari rosak.

Tips Untuk Jaga Buah Pinggang Anda Agak Kekal Sihat

Memang banyak yang anda kena lakukan terutama kalau anda perlu membuat rawatan dialisis setiap minggu. Sebab itu, kami lebih menyarankan untuk anda mencegar penyakit ini daripada berlarutan dan elak untuk penyakit ini bertambah kronik. Ikut beberapa tips ini untuk anda kekal sihat dan bertenaga.

#1 Banyakkan Minum Air Masak

Ini yang paling penting untuk anda memperbanyakkan meminum air masak dan elakkan daripada meminum air yang mengandungi banyak gula dan kalori. Kalau minum air yang bergula ini sehari sekali pun dah memadai dan hari-hari lain tu, minum air masak sahaja. Kalau ada penapis air yang macam ini pun sudah memadai agak anda mempunyai air masak yang cukup untuk keperluan rumah anda.

Kalau ke kedai-kedai makan tu, cuba mintak air suam, ianya lebih sihat dan lebih murah daripada anda meminta air manis. Apapun, ini adalah antara tips penting untuk buah pinggang yang sihat dan cergas.

#2 Gaya Hidup Aktif

Sekarang ini ramai yang mula sibuk dengan kerja sampai tiada masa untuk bersenam walaupun sekali seminggu. Apatah lagi kalau nak konsisten untuk pergi ke gym berdekatan. Disebabkan tidak cukup masa untuk bersenam ini, kami lebih sarankan untuk anda dapatkan treadmill seperti ini di Lazada ataupun mana-mana kedai. Walaupun anda balik lewat tetapi masih tiada masalah untuk bersenam walaupun 30 minit di atas traeadmill. Dengan ini, anda pun mempunyai gaya hidup yang sihat dan teratur.

Selain daripada trackmill, anda juga boleh mendapat banyak lagi peralatan sukan lain di Lazada. Paling kurang anda perlu bersenam 2 kali dalam seminggu untuk mengekalkan tubuh badan yang sihat dan kuat. Tengok deal terbaik treadmill di SINI.

#3 Minum Cuka Epal

Amalkan untuk meminum cuka epal yang masam tu kerana ianya mengandungi banyak khasiat dan telah digunakan daripada zaman berzaman. Ianya mengandungi banyak kebaikan dan kepada anda yang ingin mencegah daripada terus berlaku, boleh minum cuka ini untuk keperluan anda. Maklumat lanjut berkenaan dengan khasiat dan cara minum cuka ini anda boleh dapatkan di SINI. Jom amalkan untuk kesihatan yang berpanjangan.

#4 Elakkan Makanan Yang Mengandungi Gula dan Garam Yang Tinggi

Makanan yang mengandungi gula dan garam yang tinggi memang tidak baik untuk kesihatan. Kalau anda kerap memakan makanan bergoreng tu, kalau boleh elakkan. Kalau susah nak elakkan, kami rekemen untuk anda dapatkan Airfrier ini. Apa Airfrier ini? Ianya adalah alat untuk menggoreng ayam ataupun ikan tanpa menggunakan minyak. Menarik kan? Ya dan ianya sangat sesuai untuk anda gunakan.

#5 Elak Merokok

Kalau anda merupakan seorang perokok, kalau boleh elakkan merokok kerana bukan sahaja ianya membahayakan kesihatan anda, juga orang-orang yang ada di sekitar anda.

Ini adalah 5 tips penting berkenaan dengan cara untuk jaga buah pinggang anda agak kekal sihat dan tidak mudah rosak. Sekali lagi saya ingatkan yang mencegah lebih baik dari merawat, amalkan tips ini insyaAllah akan nampak perubahan nanti.

Leave a Reply