Minyak Ikan Omega 3 – Tips Untuk Kekal Sihat

Sekarang ini memang ramai yang ingin sihat dan kekal sihat. Antara cara yang terbaik untuk kekal sihat adalah dengan sentiasa bersenam dan satu lagi adalah dengan menjaga hal pemakanan anda. Kalau anda menjaga pemakanan anda dengan betul, ianya memang sangat membantu untuk sihat. Apapun, kali ini, kami ingin rekemen kepada anda berkenaan dengan minyak ikan Omega 3 yang merupakan antara supplimen penting untuk penjagaan kesihatan yang baik dan berterusan.

Artikel ini, kami akan ceritakan tentang kebaikan dan kelebihan fish oil ini dan serta sejarah bagaimana minyak ini dijumpai dan terhasil terutamanya untuk melawan atau mencegah penyakit jantung. Juga pelbagai lagi kebaikan yang akan kami cuba kupas berkenaan dengan khasiat supplimen ini dan memang kalau anda mempunyai bajet ataupun untuk kekal sihat, kam sangat galakkan untuk anda dapatkan supplimen ini di pasaran sekarang.

Sejarah Minyak Ikan

Saintis mendapati yang masyarakat Eskimo mempunyai kadar penyakit jantung yang rendah berbanding dengan masyarakat Eropah dan Amerika lainnya. Antara sebabnya adalah, mereka banyak memakan makanan yang mengandungi Omega 3 iaitu minyak ikan laut dalam walaupun mereka tidak banyak memakan sayuran. Disebabkan oleh itu juga, mereka mula memerhatikan tempat-tempat lain seperti di Okinawa jepun dan beberapa kepulawan lain dan mendapati mereka ini mempunyai kadar penyakit jantung yang rendah. Penduduk di sini mempunyai kadar pemakana ikan yang tinggi berbanding makana lain.

Disebabkan oleh itu, saintis mula membuat kajian berkenaan dengan Fish Oil ini dan banyak syarikat yang sudah mula memasarkan produk ini di pasaran. Apapun, sebelum kami pergi kepada kebaikan dan kelbihan minyak ikan ini, kami ingin terlebih dahulu memberikan rekemendasi kepada anda untuk minyak ikan yang mengandungi Omega 3 yang terbaik yang ada di pasaran buat masa ini. Berikut adalah antara beberapa pilihan kami.

1 Blackmores – Minyak Ikan Terbaik

2 Halalgel – Antara Pilihan yang kami ingin rekemen kepada anda

3 Omega Guard – Produk Shaklee

Dari segi jenama, kami paling rekemen untuk anda dapatkan Blackmores kerana ianya memang terkenal dan sangat berkhasiat. Blackmores merupakan satu jenama yang tidak asing lagi dalam pembuatan supplimen terbaik dan memang banyak pilihan supplimen daripada jenama ini. Apapun, buat pilihan anda dan pilihlah berdasarkan kepada bajet dan manfaat yang bakal anda dapat.

Khasiat dan Manfaat dan Efek Sampingan Omega 3

Dah tahu apa minyak ikan terbaik ataupun jenama terbaik untuk anda pilih? Kali ini, kami akan berikan beberapa manfaat tambahan kepada anda.

#1 Mencegah Penyakit Jantung

Kajian menunjukkan yang fish oil ini memang mengurangkan kadar penyakit jantung dan kalau memang anda mempunyai masalah jantung, tiada salah untuk anda mengambil dan jadikan minyak ini sebagai supplimen tambahan kepada anda. Terutama kalau anda mempunyai sejarah menerima serangan jantung.

Pada tahun 1999 pula, pengkaji dari GISSI-Prevenzione melaporkan dalam jurnal perubatan The Lancet mengenai satu kajian yang dijalankan melibatkan 11,324 pesakit yang telah mendapat serangan jantung. Kesemua pesakit ini telah diberikan suplemen asid lemak Omega-3 sebanyak 1,000 mg setiap hari.

Kesimpulan daripada kajian ini menunjukkan terdapatnya pengurangan kadar kematian akibat serangan jantung kali kedua sebanyak 45%. Kesan positif terhasil kesan daripada pengambilan Omega-3 yang diamalkan setiap hari selepas tiga bulan dan seterusnya.

sumber

#2 Mengurangkan Kolesterol Dalam Badan

Kajian menunjukkan yang pemakanan minyak ikan secara konsisten mampu mengawal kolesterol dalam badan dan meningkatkan kolesterol baik. Pemakanan secara konsisten adalah sangat penting untuk ini.

#3 Membantu mengurangkan penyakit darah tinggi jika di amalkan secara konsisten dan berkesan setiap hati.

Ini adalah antara beberapa manfaat kecil berkaitan dengan Fish Oil ini yang popular. Apapun, boleh dapatkan 1 di pasaran sekarang untuk kesihatan yang berterusan.

Leave a Reply