2 Cara Minum Pati Delima Gulsan Mudah

Kali ini saya nak berikan tips berkenaan dengan cara minum pati delima gulsan yang sedang popular di pasaran ini. Pati delima gulsan ini adalah 100% jus delima yang diimport khas dari turki. Ianya sekaligus mengekalkan keaslian jus delima tersebut. Lagipun, jus delima atau buah delima sendiri mempunyai banyak fungsi yang sememangnya baik untuk kesihatan.

buah delima

Cara Makan Pati Delima Gulsan

Kalau nak tahu tentang cara makan pati delima gulsan ini, sebenarnya tidak susah. Saya sentiasa amalkan satu sudu sehari sebelum sarapan pagi. Alhamdulillah ianya memang memberikan impak yang baik untuk kesihatan saya secara keseluruhan.

Boleh amalkan setiap pagi dan ianya sangatlah bagus untuk ibu yang sedang mengandung. Banyak khasiat pati delima ini terutama sekali produk dari gulsan ini. Untuk kanak-kanak pula, boleh amalkan 1 sudu kecil ataupun setengah sudu sehari untuk kesan yang lebih minimum.

Dimana nak dapatkan pati delima gulsan ini?

Kalau nak tahu di mana boleh dapatkan pati delima ini, tentulah di kedai-kedai jamu yang berdekatan. Tetapi saya lebih sarankan untuk anda beli je di SINI. Beli di lazada lebih mudah kerana memang stock sentiasa ada berbanding dengan ketika beli di kedai jamu. Kedai jamu kadang-kadang ada masalah ketiadaan stock yang menyebabkan hasrat anda untuk belk jus ini terbatal. Memang saya galakkan untuk anda beli je di lazada, memang original dan terjamin.

Boleh tengok testimoni bekas pembeli di lazada di bawah ini.

testimoni jus delima gulsan

Khasiat Buah Delima

Buah delima mempunyai khasiat yang tersendiri dan ianya turut mendapat tempat di dalam al-quran.

β€œDan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” – Al-An’am:99

Antara khasiat buah delima yang lain adalah;

1. meningkatkan kesuburan dan memelihara rahim
2. mengandungi vitamin A,C,dan E untuk baby dan ibu yang mengandungkan anak
3. mengurangkan morning sickness dan memberi lebihan tenaga untuk ibu mengandung
4. mengurangkan bengkak kaki atau “edema” ibu yang mengandung
5. mencantikkan kulit baby dan ibu
6. sumber besar folic acid (untuk pertumbuhan saraf baby)
7. pertumbuhan otak baby (a study published in Pediatric Research found that drinking promegranate juice during pregnancy help protect newborns’ brain during traumatic births)

Boleh tengok video buah delima dari sudut sains di bawah ini

Testimoni menggunakan pati delima gulsan

Untuk testimoni penggunaan ini, memang ianya memberikan impak positif kepada kesihatan saya. Saya makin bertenaga dan rakan saya pula semakin berkurangan kadar kolestrol dalam darah. Alhamdulillah.

Mudah buang angin dan penghadaman jadi lawas. Resdung pun dah mula hilang sebab dulu asyik bersin sahaja, sekarang dah makin kurang. Pening kepada pun dah makin berkurangan, alhamdulillah mungkin sebab angin dalam badan dah berkurangan.

Dari segi rasa, pati delima ni taklah sedap takla pahit, tapi masih bolehla untuk telan. Kalau setakat nak telan satu sudu sehari tu memang tak ada masalah. Apapun, kalau yang baru nak mencuba jus delima tu, cubalah beli satu Pati delima gulsan. Cara makan pati delima gulsan ini pun tidak susah, yang penting sekali kena konsisten. Harap artikel cara minum pati delima gulsan memberikan sedikit info kepada anda dan yang paling penting sekali, kalau anda nak gunakan pati delima gulsan, cuba amalkan secara konsisten, insyaAllah anda akan nampak hasilnya dalam beberapa minggu.

131 Comments

  1. Maaf sya tumpang tnya…mmng kna ambik pati delima gulsan ni sblom sarapan pagi kew klau mlm sblom tdo…

    • lebih digalakkan sebelum sarapan pagi

  2. KALAU MINUM BANCUH GAN AIR MACAM SEJAG MINUM BERULANG2 KALI SEHARI BUAT MACAM AIR MASAK BOLEH KE

    • saya tak rekemen kalau minum terlalu kerap, 2 kali sehari patut tiada masalah.

      • kalau pernah ada fibroid boleh amalkan juga ke?

        • boleh puan

  3. saya minum 2 kali sehari..tidak terlebih ke ?

    • 2 kali sehari tiada masalah

      • kalau pesakit kencing manis atau jantung boleh minum x

        • boleh, tiada masalah

  4. Bole ker pati delima ne di campur madu kelulut?ada kesan sampingan x?

    • maaf, saya tidak pasti untuk soalan yang ini. Yang pasti minum asing-asing tiada masalah sebab kedua-dua adalah herba.

  5. Pati delima yang sudah dibeli hendak diletakkan dalam peti ais ataupun atas meja????

    • kalau sudah dibuka, peti ais lebih baik dan tahan lama.

  6. Sebelum tidur perlu minum jus delima ke??

    • Sebaiknya selepas bangun tidur, kalau sebelum tidur pun tiada masalah.

  7. Assalamualaikum… Sy skrg tgh hamil 7 bulan. X terlmbt ke utk saya minum.. Saya Br beli smlm..

    • Tiada kesan sampingan untuk jus Delima, apapun kalau mula ada kesan sampingan, dapatkan nasihat doktor.

  8. Kalau ada kanser bole minum ke?dan cara pengambilan nya mcm mana.

    • Boleh dan pengambilannya, minum sebaiknya semasa bangun tidur.

      Kalau mula ada kesan sampingan, terus rujuk doktor pakar dan doktor berdekatan.

      • Minum delima nie slps mkn pil prgnent boleh tak

        • pil prgnent tu untuk apa fungsimya? boleh berikan info lebih lanjut.

  9. Sya kencing manis boleh minun juga ke

    • tiasa masalah, sangat bagus untuk kencing manis

  10. Untuk demam ok tak kalau bagi anak umur 2thn minum pati delima nie

    • Boleh tiada masalah, cuma kalau ada kesan sampingan cepat-cepat dapatkan nasihat doktor.

  11. Sy nak tanya, sukatan air bagi bancuh pati delima sebelum minum ikut sendiri ke?

    • Ikut sukatan yang telah ditetapkan.

  12. mana nak beli ye?

  13. Budak umur 1 lebih nak masuk dua tahun bole ke minum?

    • Boleh tiada masalah

  14. Saya mengamalkan minuman collagen setiap pagi. Kalau lepas consume collagen, pastu ambik pati gulsan ni boleh ke?

    • collagen apa yang puan minum?

  15. Pati ni mesti bancuh dengan air ka @ blh diminum tampa dibancuh…

    • lebih baik dibancuh dengan air

  16. Masa kakak sy mengandung ank sulung dia amal kn mkn gulsan ni la.. now baby dia da 8 bulan n kulit ank dia cantik sgt pdhal ayh ngn mak dia kulit gelap

    • yup, boleh terus amalkan kalau begitu.

  17. dtg bulan boleh minum ke gulsan

    • boleh puan, tak ada masalah

  18. saya anemia HB below 9 even xmengandung, alhamdulillah doktor tanya saya ambil ape..saya kata hanya amik delima gulsan!! apa yg ada dlm al-quran semuanya BENAR! allah.

    • alhamdulillah

  19. MASA BERPANTANG BOLEH KE AMALKAN JUS DELIMA NI?

    • boleh tiada masalah

  20. untuk kesuburan sesuai?

    • sesuai, salah satu ikhtiar untuk kesuburan disamping makanan sunnah lainnya.

  21. Saya ada gastrik. Boleh ke minum pati ni sebab ia ada masam2.

    • tiada masalah, kalau tak serasi boleh berhenti, tapi tiada masalah mencuba. Jangan lupa rujuk doktor kalau ada alahan dan sebagainya.

  22. Saya pregnant, Kalo minum dgn ubat obimin, boleh ke?

    • obimin tu ubat apa?

  23. saya ada minum oats juga sebelum sarapan. bolehkah selepas itu saya minum gulsan?

    • boleh, tiada masalah antara oats dgn gulsan ni

  24. boleh tak minum campur dgn pati kurma…contoh 1 sudu pati kurma dan 1 sudu delima…. bancuh ngan air terus minum…boleh ke

    • boleh tiada masalah sebab jus delima ni memang 100% original dan tiada kesan sampingan.

  25. Boleh tak pati delima Gulsan ini diambil selepas sarapan?

    • Sebaiknya sebelum sarapan, tapi selepas sarapan pun tak ada masalah

  26. Dengan amalkan pati delima ni boleh lebatkan rambut yg smakin botak x ?

    • Tuan boleh cuba tapi fungsi pati deima ini lebih kepada untuk pencegahan penyakit, organ dalaman dan lain-lain. Tuan boleh beli dan cuba amalkan.

  27. Saya minum pati delima gulsan 1 sudu pgi, dan satu sudu mlm.. First time cuba sbb hb sy low sngt sampai kena masuk darah, hrp ada perubahan..

    • tiada masalah untuk cuba dan semoga berjaya

  28. kanak-kanak bawah setahun boleh minum tak? sukatan dia macam mana erk?

    • satu sudu besar, telan dan kemudian minum air.

      Atau satu lagi, satu sudu besar campurkan dengan air di dalam cawan. Mana2 pun boleh

  29. Saya 20 hari dah operate buang cyst dan saya baru nk mencuba gulsan. Harap tiada masalah dan luka pembedahan akan segera sembuh. InshaAllah

    • insyaAllah semoga dipermudahkan

    • InshaAllah mmg sgt bagus. Dulu sy pernah operate endometriosis, doc suggest minum pati delima gulsan ni sebelum dan slps operation. Mmg luka cepat sembuh. Semoga dipermudahkan utk sis. πŸ˜‰

      • terima kasih atas review yang bagus

  30. mkn ubat doc dan minum jus gulsan bole ke..

    • Boleh tiada masalah…

  31. Buasir boleh kah ambil pati delima..

    • boleh

  32. Saya pregnant 8minggu.. Dah boleh minum ka pati delima gulsan nie.. Ptg td dah beli, duk google dlu boleh minum ke belum.. Risaw kalau masih baru lagi😊😊

    • pati delima tu tiada kesan sampingan, memang bagus untuk ibu mengandung sebab ianya jus delima.

  33. sy dah amal minum berpuluh botol pelbagai jenama jus pati delima.x de sebarang kesan sampingan setakat ni.masalah selalu sakit kepala dah xde ! BP pun ok gak walau makan x control.
    lagi best kalau berhenti rokok.hasilnya memuaskan.Murah d berkesan.

    • bagus tu, teruskan amalkan, kami tetapi rekemen jus Gulsan ni, memang terbaik

  34. salam hi..nak tanya,sy ada kolestrol yg sgt tggi tp xingt brpe…blh juga cubakan pati delima gulsan ni kan? tp sy makan satu sudu pg slps srpn dan 2jam slps tu sy mkn lg..ada apa2 efek ke?dan pati delima gulsan ni mcm mana nak tahu yg fake or yg ori ye? sbb yg sy beli ni rm15 25oml… hrp persoalan sy terjwb..terima kasih πŸ™‚

    • Yup, pati gulsan ni blh untuk yg ada kolesterol.

      Untuk tahu ada efek atau tidak, puan kena makan dulu, tapi jangan risau sebab ianya 100% jus delima.

      Utk tahu yang ori dan fake tu, kena tgk label

  35. Kalau sya makan 2sudu sblm sarapan n 2sudu sblm tdo.. Boleh ker

    • boleh, tetapi saya cadangkan 1 sudu sebelum sarapan dan 1 lagi sebelum tidor

  36. pati delima ini boleh diminum sebelum @selepas minum mineral coffe x?

    • boleh

  37. adakah sesuai untuk pesakit buah pinggang rosak (menjalani dialysis 3kali seminggu) ?

    • boleh

  38. Saya nak tanya untuk iktiar hamil boleh ke minum..macam mana cara minum dia..tq

    • boleh

      mintak puan cuba minum 1 sudu pagi dan petang. sebagai ikhtiar

  39. bp harga sebenar pati delima gulsan ni? sbb saya ble dpt harga RM15 di sabah takut x ori.

    • harganya dalam lebih kurang tu, kalau nak lebih yakin, beli dari lazada, saya dah beli dan saya yakin yang ini ori.

  40. Boleh ke klu sy bancuh 2 sudu pati delima + 2 sudu madu dlm segelas air dan minum pg n mlm sblom tdo?

    • boleh tiada masalah pun dengan cara ini

  41. prgnnt seawal 2week dh bole amalkan ke sis ?

    • dah boleh, tiada masalah

  42. Assalamualaikum.. Nak tanya, untuk minum pati delima ni dengan pengambilan sarapan ada jarak masa tertentu ke? Contoh kalau saya minum pati delima ni 5 minit selepas tu saya bersarapan.. Tiada masalah kn?

    • tiada masalah, nasihat saya kena konsisten je, lepas tu kalau boleh kena ambil sebelum sarapan.

  43. Kalau tengah mengandung bru sebulan lebih, disyorkan tak ambik 1 sudu pagi n 1 sudu malam sblom tido?..ke camna?..

    • boleh je ambil 1 sudu pagi dan malam, tiada kesan sampingan utk Jus Delima ni

  44. Boleh ke sya minum pati delima ni slpas je makan jamu atau minuman yg mngadungi colagen.. Atau sye kena tggu brpe jam slpas tu bru boleh mnum pati delima ni

    • boleh je makan lepas ambil kolegen

  45. Kalau iktiar untuk hamil boleh minum ke jus delima ne?,cara minum?

    • boleh, cara minum, satu sudu pagi sebelum makan dan satu sudu sebelum masuk tidur

  46. Boleh ke saya minum pati delima Ini selepas bersama dengan suami waktu Pagi?

    • boleh puan

  47. Sy minum segelas pati delima sb ingat air tu boleh terus diminum..sakit perut sy..lps tu brapa lama sy perlu minum lg dgn cara yg betul tu?

    • boleh diminum ataupun ambil pati jus ini dan tak perlu campur air. Cuba keesokan hari pula

  48. 1 sudu jus berapa sukatan air ye..
    Sbb sy beli xde pulk ketas sukatan..

    • Boleh satu sudu untuk setengah gelas.

      kami cadangkan cik minum tanpa air, minum terus satu sudu.

  49. Now sy prgnnt 5 bln..trlp plk pati ni nk mnum awal prgnnt..xterlmbatkn untuk peekmbangan bayi..

    • boleh puan, jus ini pun bagus untuk mereka yang sedang dalam pregnant.

  50. Suami saya pesakit dialisis telah 20 tahun boleh ke dia minum.jus tersebut?

    • boleh puan, ianya banyak khasiat. Boleh cuba dulu dalam kuantiti yang kecil kalau masih tak yakin.

  51. SAYA ADA DARAH TINGGI PERINGKAT PERMULAAN BOLEH KE SAYA AMBIL JUS INI

    • boleh puan, tak ada masalah

  52. Sy preggy 25week hb low 9.4…sy br je beli pati gulsan ne…leh ke sy minum pati gulsan sekali dgn ubat iberet/ubt tmbh drh dlm 1 ms…

    • boleh je, tak ada masalah puna, boleh je beli pati ini dan memang sesuai untuk yang mengandung.

  53. saya baru start minum jus delima gulsan hari ni..harap dapat bantu hilangkan alahan saya..sekarang hamil 8weeks

    • semoga dipermudahkan puan

  54. Salam… saya pregnant 11 minggu.. ada mslah HB low dan juga kencing manis semasa mengandung. Ini adalah kehamilan pertama sepanjang tempoh 7 tahun ikhtiar. Soalan saya boleh ke jus delima ni di ambil semasa awal kehamilan. Sbb ada saya baca dalam blog tak direkomen utk awal kehamilan..mohon pencerahan

    • pada kami tiada masalah, tetapi kalau puan tidak yakin, tak perlu ambil, ambil bila kehamilan puan dah betul-betul stabil, selalunya bulan ke 6 dan ke atas.

    • Pn nurul,
      Boleh share mcm mana puan dapat kesan kencing manis semasa mengandung. Saya juga sedang hamil 8weeks anak pertama selepas 5 tahun berkahwin. Dalam perancangan utk buat buku merah dalam masa terdekat. Saya risau jika ada kencing manis sebab ibu dan ayah ada kencing manis. Saya dah lama consume jus delima gulsan ni (walau pada 1st week pregnant sebab x tahu dah pregnant). Alhamdulillah selamat baby sihat sampai sekarang dan tiada langsung morning sickness (sehingga saya tidak sedar saya mengandung).

  55. saya baru nak amalkan gulsan ni , cuma nya sekrang ni stiap pg sebelum sarapan dan malam sebelum tidur , sy akan makan 2kapsul minyak kelapa dara . so sekrang ni boleh ke sy ambik gulsan jugak pada waktu yg sama ? ..(preegy 6bulan) ….

    • boleh puan, tiada masalah, cuba amalkan untuk kesihatan yang berterusan.

  56. Boleh ke minum jus delima gulsan campur chiaseed?

    • chiaseed tu apa? saya tak pasti yang tu pula

  57. saya baru beli gulsan.. besok baru nak mula makan
    sebelum ni saya amalkan makan jamu sebelum sarapan..
    jadi bila masa yg sesuai untuk saya makan gulsan..
    atau boleh makan sekali dgn jamu

    • Boleh makan sekali dengan jamu, tetapi saya tak dapat gambaran jamu apa yang puan ingin makan. Apapun, kalau tak serasi mintak berhenti dan kalau ada kesan sampingan minta jumpa doktor.

  58. Perlu guna sedu plastik atau sudu besi untuk minum?

    • tak ada masalah sudu apapun, yang penting bersih πŸ™‚

  59. Saya ada mengamalkan vitamin c..jdi mcm mne sy nk jrakan kn msa utk pngmbilan glusan ni ea sis?

    • tiada masalah memakan vit c dgn jus gulsan ini.

  60. Saya baru beli pati delima gulsan ni dari lazada. Boleh kah pati delima ni mnyembuhkan sakit sendi di kedua-dua kaki saya ini. Klau boleh saya dh x nk guna kerusi lagi utk solat.

    • pati delima ini bukan ubat ajaib untuk sembuhkan semua penyakit, apapun, mencegah lebih baik daripada merawat. Cik boleh cuba dulu, manusia cuma blh ikhtiar dan segalanya kita serahkan kepada yang lebih berkuasa.

  61. Kenapa ambil masa lama sangat utk jwp soalan saya d atas???

    • maaf kerana terlambat ye cik, saya dah jawab

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *