Sakit Pinggang Ketika Hamil – 4 Tips Kekal Sihat

Ramai ibu mengandung yang mengalami masalah sakit pinggang ketika hamil dan yang paling ketara ketika awal kehamilan. Selain daripada sakit pinggang, yang ketara antara lainnya adalah sakit belakang semasa hamil. Jadi, pada kali ini, kami akan memberikan beberapa tips dan info kepada anda untuk mengurangkan masalah ini agar ianya tidak berlaku lagi kepada anda.

Walaupun tidak hilang sepenuhnya, ada kemungkinan yang tips yang saya berikan ini mampu mengurangkan sakit pinggang ini. Apapun, terpulang kepada anda dan anda bolehlah amalkan tips yang kami berikan ini. Juga, jangan lupa untuk amalkan beberapa suplimen yang kami cadangkan ini untuk membantu anda mengurangkan sakit dan memberikan nutrien kepada anda dan bayi anda.

Kenapa Sakit Pinggang?

Memang ada banyak sebab kepada datangkan sakit pinggang dan sakit belakang semasa awal kehamilan ini. Antaranya adalah, ianya disebabkan oleh bayi dan rahem yang semakin membesar menyebabkan pusat ataupun centre of graviti badan ibu mengandung ini bertukar. Perubahan ini menyebabkan centre of graviti ibu yang mengandung ini terkeluar ke depan. Ibu hamil perlu menukar poster badan dan ini menyebabkan anda perlu menukar poster dan menyebabkan sakit pinggang. Ianya semakin ketara apabila ibu hamil perlu membuat kerja-kerja berat dan menyebabkan stress pada bahagian belakang dan juga pada bahagian kami.

Selain daripada disebabkan oleh poster badan ini, salah satu sebab lain adalah kerana perubahan hormon dan kurangnya kalsium. Penyerapan kalsium berlaku dan memang ibu hamil perlu untuk mendapatkan kalsium yang mencukupi untuk pembesaran. Kami akan cadangkan beberapa suplimen untuk anda cuba dan dapatkan. Appaun, kalau anda mempunyai masalah kalsium, kami rekemen anda gunakan teknik yang telah saya ceritakan panjang lebar di SINI.

Cara Mengatasi

#1 Elak Buat Kerja Berat

Kalau boleh elakkan daripada membuat kerja-kerja berat seperti mengangkat baju dan lain-lain. Apabila anda membuat kerja yang berat, memang tidak dinafikan yang ianya menyebabkan anda stress dan salah satu daripada punca sakit belakang. Kalau memang tak boleh elak, cuba untuk lakukan secara minima.

#2 Makan supplimen yang disahkan doktor

Tidak banyak supplimen yang digalakkan oleh doktor untuk ibu mengandung. Yang dicadangkan adalah produk Obimin ini. Ianya memang mempunyai banyak vitamin dan galian yang dijadikan khusus untuk ibu yang mengandung. Boleh dapatkan info berkenaan dengan produk Obimin ini di SINI. Teruskan mengamalkan produk ini memang memberikan banyak kesan yang baik kepada anda dan bayi.

#3 Amalkan makan jus delima

Jus Delima memang terkenal dengan khasiat yang baik terutama untuk ibu yang mengandung. Ianya telah disebut beberapa kali dalam Al Quran untuk kesihatan yang berpanjangan. Antara banyak-banyak produk Jus Delima ini, kami rekmen untuk anda dapatkan info di SINI.

#4 Minum Susu Segar

Sekarang ini nak dapatkan susu segar tidak sesukar dahulu. Ada beberapa jenama Susu segar yang anda boleh dapatkan di pasaran. Kami lebih rekemen untuk anda dapatkan susu segar berbanding dengan susu formula kerana khasiat yang diberikan memang terbaik. Ada banyak jenama susu segar, antara yang popular adalah Farm Fresh, Goodday, Dutch Lady dan lain-lain yang mungkin saya tidak tahu. Yang paling mudah antara semua adalah Goodday dan saya rasa tidak susah untuk anda dapatkan jenama ini di pasaran sekarang.

Apapun, ini adalah antara beberapa tips dan punca kepada masalah sakit pinggang semasa hamil. Boleh amalkan dan lihat hasilnya.

Leave a Reply